Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі центром пройшла пам’ятна хода приурочена річниці створення ЗУНР (ФОТО)

Сьогодні у Тернополі відбувся мітинг-реквієм присвятений 98-ій річниці створення Західно-Української Народної Республіки.

img_9952img_9955

 

 

 

 

 

 

 

Пам’ятна хода розпочалася о 14 год. з Майдану Волі й вирушила через центр міста – вулиці Руська, Князя Острозького та Микулинецька, до меморіального комплексу могил січових стрільців, що на Микулинецькому цвинтарі. У цей час вулиці, якими рухалася колона, були тимчасово перекриті. Участь у пам’ятному заході взяли керівники області та міста.

Тернопільський міський голова Сергій Надал зазначив, що сьогодні великий день, який в українській історії отримав назву «Листопадовий чин». Сьогодні – День створення Західно-Української Народної Республіки.

– Для тернополян це також знаковий день, – наголосив Сергій Віталійович, – адже тільки буремні події почалися в Львові, наше місто відразу підхопило цей рух. І вже першого листопада у Тернополі майорів жовто-синій прапор, а тернопільський гімназист Олег Лошнів став автором гербу Західно-Української Народної Республіки.

img_9976

img_9975

Саме на Тернопільщині у той час відбулися найбільш значущі й успішні бої Української Галицької Армії, які ввійшли в історію під назвою «Чортківська офензива».

– Мені дуже приємно, що не лише люди старшого покоління, а й молодь прийшли підтримати цю пам’ятну ходу, – сказав міський голова, – адже ми прагнемо до того, щоб молодь виховувалася на патріотичних вчинках, щоб пам’ятала свою історію. Історики вважають, що завдяки створенню ЗУНР сьогоднішня держава зберегла щонайменше 20% своєї території. Адже навіть після того, як ЗУНР перестала існувати, завдяки тодішній українській дипломатії вдалося зберегти статус автономії для Західної України – для Галичини, Буковини, Закарпаття.

Галина ТИХА (фото автора)

На Тернопільщині мисливець застрелив трьох білих лебедів

На Тернопільщині перекинулася вантажівка MAN і заблокувала дорогу (ФОТО)