Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Поряд з цукровим заводом масово гине риба

Першими про екологічну катастрофу на Збручі повідомили рибалки з Гусятина, які помітили на березі річки мертву рибу. За наслідками розслідування екоінспекції сліди ведуть до сусіднього Хоросткова, де розміщений цукровий завод.

rybaЕкологи у вересні зафіксували  скид неочищених стічних  вод у Хоросткові на вул. Вибранівській  від ТОВ «Компанія» Галичина цукор» (Хоростківське виробництво) потужністю 25 л/с по прокладеній раніше каналізаційній мережі з витоком у рівчак з подальшим потраплянням у річку Тайна, яка є притокою Збруча.  За течією Тайни в ме­жах села Ціліїв нарахували 131 загиблу рибину.

Про подробиці трагедії розповідає Наш день.

У жовтні ситуація повторилася. Рибу, яка пливла по поверхні річки вранці, помітили місцеві рибалки і почали бити на сполох.

– Коли я приїхав на місце події, то вода була трохи спінена, – розповідає голова «Спілки рибаків Надзбруччя» Володимир Антонів. – Щука, плотва, багато окунів пливли на поверхні річки. Збитки вимірюємо не десятками чи сотнями, а  тисячами. Найгірше, що люди збирають загиблу рибу і вживають її. Ми ж не знаємо, наскільки шкідлива речовина потрапила у воду і чи не зашкодить вона людському організму.  Ймовірно, винуватцем цього екологічного лиха є Хоростківський цукровий завод. Там промивають фільтри кислотами, а рідину зливають у річку і отруюють рибу

– Ми власним коштом і зариблюємо річку, постійно воюємо з браконьєрами, а тут через халатність підприємців все це знищено, – додає громадський інспектор з рибохорони Валерій Данілов. – Постраждала природа та популяція риби. Протягом останніх років у річці відновився судак та сом – це донна риба. Коли вона гине, то не спливає на поверхню. Прикро, що таке трапилося. Сподіваюся, винні будуть покарані. У річці Тайна риби вже немає. Скоро, напевно, таке буде і зі Збручем… Боляче, до чого люди доводять нашу природу. Через промислове забруднення ми вже втратили багато диких видів риб. Повернути їх – неможливо.

Про загибель риби  негайно повідомили екологів, правоохоронців, прокуратуру та санстанцію. Зараз вони встановлюють причини екологічного лиха. Фахівці підраховують збитки та кількість загиблої риби, а також взяли проби води, за якими будуть з’ясовувати джерело забруднення.

– На місці події побували наші слідчі та експерти, – розповідає начальник Гусятинського відділення поліції Олег Білобровець. – Було виявлено факт загибелі риби. Ми її вилучили і відправили на спеціальне дослідження, щоб виявити причину загибелі. Наразі є інформація, що причиною забруднення річки є несанкціоновані скиди ТОВ «Компанія» Галичина цукор».

За даним фактом відкрите кримінальне провадження за ч.1 ст 242 ККУ, яка передбачає покарання у вигляді обмеження волі до 5 років.  Триває слідство.

Згадане підприємство на разі не коментує свою причетність чи, навпаки, невинність у ситуації, що склалася. Та, побувавши у Хоросткові, ми на власні очі побачили рівчак, куди потрапляють стоки – зверху біла піна, вода гаряча. Далі все це тече у річку. Жодних очисних споруд або ж відстійників ми не знайшли.

У місті сподіваються, винних у отруєнні річки знайдуть і  покарають. Тут мріють відродити курорт, а не рахувати щомісяця загиблу рибу.

Митрополит УГКЦ розповів про службу у танкових військах

Почесний тернополянин пропонує заробітчан до Росії позбавляти громадянства