Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Стало відомо, на кому зароблять тернопільські цукровари

У сезоні-2016 в області працюватимуть чотири цукрозаводи, тоді як торік працювало тільки два. Нинішнє керівництво облдержадміністрації одразу скористалося приводом зарахувати пожвавлення виробництва цукру до своїх здобутків.

cukrozavodПро це розповідає у грунтовному дослідження оглядач тижневика «Дзеркало тижня» Роман Якель.

Як так вийшло? Майно цукрозаводів колишньої групи компаній “Мрія” Івана Гути вже тривалий час перебуває в заставі “Промінвестбанку” за отримані кредити. Банк довго думав, кому продати цукрозаводи, яких не перебрав міжнародний комітет кредиторів “Мрії”.

Та, схоже, не знайшов покупця. І “Промінвестбанк” таки виділив кошти на підготовку до цьогорічного сезону трьох цукрозаводів — Збаразького, Хоростківського та Козівського (торік працював лише Збаразький). Мотив пояснити неважко — навіщо має псуватися обладнання, навіщо його різатимуть на брухт, коли воно ще може знадобитися, а по дві-три сотні людей матимуть роботу хоча б у сезон переробки буряків? Двом останнім цукрозаводам Мінагрополітики виділило маленьку квоту “А” — по 5 тис. тонн, тільки б вони працювали. Та виявилося, що сировини в області бракує.

Щоб довантажити Хоростківський і трохи Збаразький, їхній господар — ТОВ “Галичина-цукор” — завезе з-поза меж Тернопільщини 340—350 тис. тонн буряків. Насамперед із Волині. А там сировина таки є. Адже два волинських цукрозаводи — Горохівський і Володимир-Волинський — уже кілька років не працюють. Ось тут-то і знадобилися тернопільчанам їхня зона та традиції бурякосіяння.

Пощастило і з південного боку. Ще у 2011 р. перестав працювати Городенківський завод на Прикарпатті, який теж входив у групу компаній “Мрія” Івана Гути. А в північних районах Івано-Франківщини так само не перестали робити свою справу бурякосіяльні господарства. Цим і скористалися цукрозаводи Тернопільщини, і два з трійки — Хоростківський та Збаразький — мають бути завантажені по 90 діб кожен (Козівський планує працювати лише 44 доби).

А найбільший цукрозавод в області — Чортківський, що перебуває у власності польської “дочки” німецької компанії Pfeifer&Langen, давно налагодив власну стабільну зону бурякосіння. Він уже не перший рік працює виключно з великими сільгосппідприємствами, надаючи їм грошові та товарні кредити (насіння, засоби захисту), а також транспорт для перевезення буряків на переробку. Отож чортківська цукроварня планує працювати понад 80 діб, заповнити квоту “А” і виробити понад 92 тис. тонн цукру.

Із усього обсягу цукрового буряку — власного і привезеного, — а це 1 млн 240 тис. тонн, Тернопільщина сподівається виробити 150—155 тис. тонн цукру. Тож її цукрові заводи заповнять квоту “А”, а невеликі обсяги цукру їх власники відправлять на експорт. Центральна влада втішає: в результаті активізації виробництва цукру і пожвавлення роботи кондитерських підприємства українці споживатимуть на півкілограма більше цукру, ніж торік, — аж 36,5 кг. Отож заживемо. Цукор додасть нам калорій і допоможе перезимувати…

Журналісти тернопільської газети “Свобода” попросили захисту у Порошенка

На Тернопільщині обікрали чиновника міської ради