Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Школу майбутнього відкрили у Фінляндії. Тернополянам це варто побачити

Круто змінили навчальний процес у школі Saunalahti, яка знаходиться у фінському місті Еспоо. Почнімо з того, що сама споруда виглядає просто феєрично: при погляді на неї і не подумаєш, що це школа.

shkola1

Більше схожа на музей сучасного мистецтва. Тут архітектори із VERSTAS Architects відійшли від нудного планування і розподілу на класи.

shkola2 shkola3

На 10500 квадратних метрах знаходяться початкова і середня школи, дошкільне відділення, дім молоді, театральний зал, столова, бібліотека, спортивний зал і багато іншого.

Навчання відбувається у невимушеній атмосфері. Кожна дитина сидить як хоче і де хоче, а спілкування між учнями під час уроків заохочується.

shkola4  skola5

skola6
Більшість уроків будується на командно-проектній роботі. На офісному стільці на коліщатах, відрегульованому на зріст школяра, можна відкотитися у будь-який кінець класу. Бажаючі можуть прилягти на диванчик, підсунувши до себе приставний столик для ноутбука. Роль класної дошки виконує ноутбук, підключений до загальної мережі.

Столова – це місце зустрічі всіх учасників навчального процесу. Також там знаходиться сцена. Під час концертів, зустрічей, свят і фестивалів столова стає великим глядацьким залом.

skola7

skola8

Шкільний двір максимально підготовлений для того, щоб діти могли гуляти на великів перерві. Він розбитий на майданчики для різних вікових груп.

skola9

Вечорами школа перетворюється у дозвільний та спортивний центр для всіх мешканців мікрорайону. Тут відкриваються майстерні, спортивній зали і клуби за інтересами.

shkola10

Для декорування інтер’єрів і фасадів споруди архітектори використовували екологічні природні матеріали, які створюють комфортну теплу атмосферу. Зовнішня цегла школа з навчальною метою вимурувана різними способами, місцями хаотично, щоб дітям довелось потримати руками будматеріали. А там, де можна повеселитися і відволіктися (у вестибюлі, на сходових майданчиках), стіни розфарбовані у яскраві кольори. У кожного класу є свій хол особливого кольору, заблудитися неможливо.

skola11

Відкриті простори тісно зв’язані з майданчиками внутрішнього двору, виділеними для кожної вікової групи, але, які являються частиною одного цілого.

Творці проекту вважають, що якщо поставити огорожу, то будь-якій дитині захочеться бунтувати, тому у школі двір відкритий. І звичайно, нема ніяких охоронців і рамок металошукачів. Правда, є відеокамери, але заходи безпеки не помітні.

shkola3

Взаємодії з навколишнім середовищем допомагають широкі вікна, які виходять на вулицю. Галереї для школярів розміщені вздовж вікон, які виходять у шкільний двір. Так діти не відчувають себе закритими у чотирьох стінах.

skola12

У таких школах, які відійшли від класичної форми навчання, у дітей активно підвищується успішність і понижується кількість неврозів, властивих шкільному віку. Крім того, вони міняють соціальну ситуацію у районі в цілому, тому що дають можливість людям розвиватися у любому напрямку у майстернях, клубах за інтересами і спортивних комплексах.

Джерело: pixel.in.ua

У Зарваниці почало міліти чудодійне джерело (ФОТО)

На Тернопільщині обікрали двох водіїв, які пішли поїсти у придорожнє кафе