Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Громадські активісти зупинили спробу забудови біатлонної бази, що поблизу Тернополя

Сьогодні учасники садового товариства «Між лісами» здійснили першу спробу розпочати забудову території, яка є у середині лиже-ролерної траси біатлонної бази у Підгородньому.

biatlon-baza2Екс-біатлоніст Олександр Починок спільно з активістами зупинили потужну техніку, якою намагалися прокласти дорогу, пише сайт Тернополяни.

Сьогодні з самого ранку на території, навколо якої пролягає лиже-ролерна траса біатлонної бази, почала працювати важка техніка. Грейдер почав прогортати дорогу посередині ділянки.

Земельні роботи зупинив колишній титулований біатлоніст Олександр Починок, який тільки повернувся із зони АТО. На місце він викликав активістів, поліцію та представників ЗМІ.

«Мені з самого ранку подзвонили працівники бази і повідомили, що невідомі люди розпочали земельні роботи у середині траси, – розповів Олександр Починок. – Я одразу виїхав на місце і застав найнятого невідомими людьми тракториста, який прокладав нову дорогу. Довелося пояснити трактористу ситуацію, яка склалася навколо спортивної бази, аби той припинив свою роботу і покинув межі об’єкту.»

Пізніше на трасу заявилися і ті ж невідомі замовники робіт. Ними виявився голова садового  товариства «Між лісами» Ярослав Мостовий, який заявив, що заплатив архітекторові 24 тисячі гривень з а розробку плану забудови на 66 ділянках. На його думку, це дало йому право викликати техніку для прокладання нової дороги. На руках же у голови товариства виявилося лише рішення Підгороднянської сільської ради про надання дозволу на розроблення детального плану території площею 5,7 га. І жодного слова про дозвіл на початок хоч якихось робіт немає.

biatlon-baza1Вже під час розмови на місце під’їхала і відомий волонтер Алла Борисенко, яка пообіцяла спільно з юристами громадського сектору надати спортивними чиновникам консультації щодо вирішення цієї проблеми, якщо вони не в змозі зробити це самі.

Вже після прибуття поліції і представників Тернопільської районної адміністрації представники садового товариства погодилися не робити жодних земляних чи інших робіт.

Варто зауважити, що я історія тягнеться ще з 2012-13 років, коли тодішній голова ОДА Валентин Хоптян та голова Тернопільської РДА Віктор Щепановський роздали 66 ділянок на території біатлонної бази. З того, часу жодних кроків до вирішення питання не було зроблено. Щоправда після, цього хоптянівська влада вирішила компенсувати наївним спортсменам потенційну траси будівництвом нової вартістю ледь у сотня мільйонів гривень. Але нову лиже-ролерку вирішили прокласти по території заповідного столітнього лісу. Самі ж лісники поспішили вирубати вказані просіки. Ще по ходу по всій дистанції почали з’являтися пеньки від свіжозрізаних величезних дерев. На тому і мега-будова закінчилася.

За останній час, нова влада знову почала розкручувати тему будівництва нової біатлонної бази. Поки щасливі власники землі від Хоптяна-Щепановського починають освоювати землю, начальник управління фізкультури і спорту Віктор Мацикур на своїй сторінці у Фейбуці вже навіть встиг візуалізувати майбутню базу. «Отак ми уявляємо собі біатлонний комплекс у Підгородньому. Візуалізація в коректному масштабі і рельєфі. Горе тому, хто перешкоджатиме. Шана тим, хто сприятиме. Чекаю коментарів від перших і других». – написав чиновник.

До речі, за час вияснення стосунків щодо початку земельних робіт жоден спортивний чиновник не прибув. У телефонному режимі голова Тернопільської облради Віктор Овчарук та голова ОДА Степан Барна пообіцяли недопустити знищення бази.

Злодій із турецького курорту дистанційно обікрав тернополянку

У Тернополі екс-президента Віктора Ющенка зустрічали бурхливими оплесками