Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Український профі-бокс: Усик, Ломаченко і хто за ними

Перемога Олександра Усика над Кшиштофом Гловацким зробила реальністю те, що фахівцям боксу було очевидним ще на Олімпіаді в Лондоні’2012 – лише кілька років в професіональному боксі знадобилося “золотому поколінню” українського олімпійського боксу, щоб пробитися на верхівку і серед професіоналів.

boksОсобливо вражають Усик та його друг Василь Ломаченко — обидва встановили рекорди в своїх категоріях, адже так швидко чемпіонський шлях ніхто не долав.

Проте нашим хлопцям є куди поспішати, вік обох наближається до тридцятки, отже, час проводити вирішальні двобої з серйозними суперниками, величезними аудиторіями і, звісно, чималенькими гонорарами.

З ким саме? Давайте аналізувати.

ОЛЕКСАНДР УСИК

Після недавньої перемоги і титулу чемпіону світу WBО українець очолив зведений рейтинг (не плутати з рейтингами, які окремо ведуть ще чотири боксерські організації, що й надають чемпіонські пояси) першої важкої ваги (до 91 кг). Її ще зовсім нещодавно відверто називали російською, адже бал тут правили два російських бійці, зібравши у себе три чемпіонські пояси з чотирьох — Григорій Дрозд (40 перемог у 41 поєдинку, з них 28 нокаутом) та Денис Лебедєв (29 перемог у 31 поєдинку, з них 22 нокаутом). Вони перемогли всіх іменитих суперників і заслужено вважалися найсильнішими.

Та останнім часом їх гегемонію трішки взяли під сумнів. Дрозду і Лебедєву вже по 37 років, пік кар’єри, очевидно, позаду, і вони почали уникати зустрічей з молодими і сильними.

Отож, Лебедєв, хоча і поки що має титули чемпіона за версіями WBA та IBF, у зведеному рейтингу опустився на четверте місце. Очікується, що свій наступний поєдинок він проведе на початку грудня проти ще одного російського боксера, 22-річного перспекта Мурата Гассієва (23 перемоги в 23 поєдинках, з них 17 нокаутом і 12-ий номер зведеного рейтингу). Отож, Лебедєва Усику поки що доведеться почекати.

Дрозд же свій попередній бій взагалі скасував, востаннє він виходив на ринг у травні 2015-го і коли повернеться до активної кар’єри наразі не відомо. Організація WBС навіть оголосила його “чемпіоном у відпустці” і відібрала титул.

Не маючи можливості провести поки що поєдинок з головними суперниками і об`єднати чемпіонські титули, Олександр Усик може поглянути на Захід, а там відразу двоє європейців із першої трійки зведеного рейтингу. 31-річний латвієць Майріс Бредіс має за плечима 20 перемог у 20 поєдинках на профі-рингу, але до титулів поки що не добирався. Наступний його бій — 15 жовтня, а далі він вільний для Усика.

15 жовтня б’ється і 33-річний британець Тоні Белью, якому вдалося здобути вакантний після відмови Дрозда титул чемпіона світу за версією WBС. Тоні вперше буде захищати свій титул проти іншого британця — БіДжей Флореса. Саме від підсумку тих двох поєдинків і залежатиме подальший розвиток подій у першій важкій вазі.

А ось середина і підвалини першої десятки зведеного рейтингу мають не такий привабливий вигляд. Хоча цілком можливо, що наступний поєдинок Усику доведеться провести саме з представником цього ешелону — Гловацкий заявив, що хоче реваншу з Усиком, але все залежить від того, чи буде привабливим другий  поєдинок цих боксерів з комерційної точки зору.

З іншого боку, решта бійців — німець Марко Хук, американець Стів Куннінгем,  кубинець Юньєр Дортікос, британець Овіль Маккензі чи казах Бейбут Шуменов — нічим не кращі за поляка. Отож, дежавю Усик — Гловацкий цілком можливе.

Зведений рейтинг першої важкої вагової категорії серед боксерів-професіоналів

  1. Усик (Україна)
  2. Бредіс (Латвія)
  3. Белью (Великобританія)
  4. Лебедєв (Росія)
  5. Хук (Німеччина)
  6. Гловацкий (Польща)
  7. Куннінгем (США)
  8. Дортікос (Куба)
  9. Маккензі (Великобританія)
  10. Шуменов (Казахстан)

ВАСИЛЬ ЛОМАЧЕНКО

Якщо з Олександром Усиком принаймні щодо вагової категорії все зрозуміло, то Василь Ломаченко має титули чемпіона світу відразу в двох (!) вагах – напівлегкій до 126 фунтів або до 57,2 кг) і супернапівлегкій (до 130 фунтів). Щоправда, нещодавно він оголосив, що планує зосередитися у супернапівлегкій, отож, і ми будемо розглядати його шанси тут.

Зведений рейтинг супернапівлегкої вагової категорії серед боксерів-професіоналів

  1. Соса (США)
  2. Корралес (Панама)
  3. Варгас (Мексика)
  4. Педраза (Пуерто-Ріко)
  5. Ломаченко (Україна)
  6. Вальтерс (Ямайка)
  7. Роман (Мексика)
  8. Солідо (Мексика)
  9. Учияма (Японія)
  10. Фортуна (Коста-Ріка)

Чемпіонські титули в цій категорії окрім Ломаченка мають Соса  (WBA), Варгас (WBС) та Педраза  (IBF). Їх титули, очевидно, і є поточним завданням для українця. Та найближчим часом ми навряд чи побачимо зустріч Василя з кимось із чемпіонів, усі вони зайняті обов`язковими захистами титулів.

Однак, Василь у наступному бої таки матиме змогу об’єднати пояси. Справа у тому, що WBA окрім регулярного чемпіона визначає у своїй версії ще й… суперчемпіона. І ось таким боксером є Хесреель Коралес із Панами. Наразі ще тривають перемовини, але Василь нещодавно обмовився, що, скоріше за все, до кінця року таки битиметься з тим Коралесом.

РЕШТА

Більше професійних чемпіонів поки в України немає, однак серед найближчих претендентів ще чимало українців. Найперше, це, звісно, Володимир Кличко. У зведеному рейтингу він поки на другому місці після Тайсона Ф’юрі. І саме в бою з Ф’юрі наприкінці жовтня у Володимира буде останній шанс повернути собі бодай частину скарбу (читай — чемпіонських поясів), який він набував роками.

Іншим претендентом на чемпіонські пояси є представник «золотого покоління» Усика і Ломаченка Олександр Гвоздик. На Олімпіаді’2012 у Лондоні він здобув бронзову нагороду, але в професіонали пішов не відразу, здобувши наступного року ще й золото Універсіади. Отож, перший його профі-бій відбувся 12 квітня 2014 р., але з тих пір Олександр встиг здобути 11 перемог у 11-ти поєдинках (9 нокаутом) і піднявся на сьоме місце зведеного рейтингу напівважкої ваги (до 79,4 кг). Останні дві перемоги Гвоздик здобув нокаутом над представниками першої тридцятки рейтингу, отож, не виключено, що наступний поєдинок 29-річний українець проведе з більш іменитими суперниками.

А ось 33-річний Віктор Постол вже має ім’я у професійному боксі, адже виступає тут з 2007 р. і торік зумів здобути титул чемпіона світу WBC у півсередній вазі (до 63,5 кг). Та, на жаль, цьогоріч Віктор намагався об’єднати два титули і бився з чемпіоном світу за версією WBО Теренсом Крауфордом і зазнав першої поразки (після 28 перемог у 28 поєдинках). За той липневий бій Постол заробив 675 тис. доларів і тепер сподівається на реванш. У всякому разі, поки українець йде третім у зведеному рейтингу категорії.

Ці п’ять бійців — еліта українського профі-боксу. Звісно, Україна має ще низку сильних професіоналів (особливо, у важких вагових категоріях), таких як В’ячеслав Глазков, Дмитро Кучер, В’ячеслав Шабранський, але до чемпіонських поєдинків їм поки що дуже далеко.

Олекса СОНЯХ

Тернопільський політик та внук Черчилля обговорили стратегію України після Брекзиту

На Тернопільщині таки вдалося провести одну реформу – спортивну