Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Яких змін зазнала субсидія з вересневою постановою Кабміну?

Розмір субсидії в цьому опалювальному сезоні стане більшим лише для тих, у кого доходи залишилися на попередньому рівні.

img_0123Вереснева постанова Кабміну внесла корективи у призначення субсидій населенню.

Зокрема, зміни торкнулися пенсіонерів. Адже якщо вони отримують пенсію і продовжують ходити на роботу, або ж громадянам призначили пенсію хоча б за місяць до подачі документів на субсидію – вони можуть вказати як дохід розмір пенсії й отримувати більшу субсидію, ніж вони могли мати за розміром зарплати.

Також, якщо людині працездатного віку призначають субсидію і в минулому календарному році, який беруть до уваги соцпрацівники, була хоча б 1 грн. заробітної плати – то субсидію будуть нараховувати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто за розміром мінімальної заробітної плати – 1450 грн. і людині потрібно буде оплачувати обов’язкову плату 150 грн. на місяць.

Також, якщо студент навчається на денній формі навчання та отримує стипендію – це рахуватимуть за дохід і додаватимуть при отриманні субсидії до загального доходу сім’ї, а якщо навчається на платній основі – його дохід рахуватимуть теж на рівні одного прожиткового мінімуму.

Але в дозволені державою витрати сім’ї, які за рік не повинні перевищувати 50 тис. грн. для отримання субсидії, оплату навчання враховувати не будуть. Як і доходи від дивідендів чи продажу валюти.

Окрім того, раніше для непрацездатного населення обов’язковою часткою оплати комунальних послуг було 10%, а для працездатного – 15%. Тепер цей розмір, в залежності від доходів, коливається від 3 до 30%.

«Якщо дохід на одну особу складається з 1450 грн., розміру мінімальної заробітної плати – це буде 9,57%, і якщо проживає одна людина, обов’язкова плата буде на рівні 150 грн. на місяць за всі комунальні послуги і навіть в опалювальний період. Якщо батьки заробляють стільки, що на кожного з них і на їхніх 2 дітей припадає дохід у 1450 грн. – обов’язкова плата 500 грн.», – пояснив начальник департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський.

Також в обласному департаменті соцзахисту попереджають, субсидію призупинять, якщо людина не подасть інформацію про зміни кількості членів сім’ї, а її дізнаються з інших джерел. Субсидію відновлять лише тоді, коли громадянин особисто повідомить про такі зміни соціальних працівників.

Заодно, фахівці радять обирати субсидії, якщо до цього ви користувалися іншими пільгами.

«Ще з 1 липня громадяни повинні обирати між пільгами і субсидіями. На мою думку, краще брати субсидії, вони покривають більше витрат на комунальній послуги. Але це в більшості випадків, люди мають обирати самі, з якого джерела отримувати допомогу у межах соціальних норм», – порадив Вадим Боярський.

Загалом на Тернопільщині субсидіями користуються 53% господарств, а це 197 тис. сімей. Фахівці нагадують, якщо у вас уже призначена субсидія і не відбулося жодних змін у доходах – перед початком опалювального сезону вам не потрібно звертатися за перерахунком субсидії, адже це проведуть автоматично.

Світлана ВАСИЛИШИН  

Під Тернополем водій автомобіля, рухаючись назад, збив чоловіка

Попри хмарну і холодну погоду на Тернопільщині горить торф