Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чому українці потрапили в Іловайський котел, розповів вояк із Тернопільщини

Вкінці серпня в Україні вшановують пам’ять загиблих бійців, які полягли під Іловайськом.

IMG_0324В котлі опинилися і бійці з Тернопільщини, зокрема військовий комісар Підгаєцького районного військкомату підполковник Сергій Дзюма.

У цього чоловіка за плечима майже 30 років військової служби. Військових починав свою кар’єру з посади командира взводу, але має і досвід командира окремої бази миротворчого контингенту в Республіці Ірак, оскільки і там відслужив 2 роки.

У 2014 році Сергій Дзюма, як й інші військові комісари Тернопілля, відправляв мобілізованих бійців на захист східних кордонів України.

«Ви навіть не можете собі уявити, як це важко відправляти людей у зону бойових дій, коли ти знаєш, що це таке. Літом 2014 року моє клопотання було задоволене – мене відправили в склад 51 окремої механізованої бригади на посаду начальника штабу 3 механізованого батальйону», – пригадує військовий комісар.

Вкінці серпня 2014 року українська сторона, за участі 3 механізованого батальйону 51 окремої механізованої бригади, підрозділів «Дніпро» і «Донбас», бійцями 93 механізованої бригади і двох батальйонів територіальної оборони повернули Україні майже усю територію міста Іловайськ, ствердив Сергій Дзюма.

Не змогли українські вояки відвоювати лише східну сторона міста, оскільки там окопи сепаратистів залишалися неприступними.

Тому підрозділи ЗСУ вирішили розділитися на колони, які б рушали із західно-південного  і південного напрямків, зустрітися біля райцентру Старобешеве у південно-східній частині  Донецької області, і наступати разом, щоб перекрити поставку зброї та боєприпасів для ворогів.

Однак кільце замкнули росіяни із домовленістю на рівні вищого керівництва двох сторін про зелений коридор відступу українських бійців.

Приблизно з 22-23 серпня, розповів Сергій Дзюма, підрозділи регулярної російської армії у великій кількості перейшли кордон зі сторони Амвросіївки,  і застосовуючи близько 150 одиниць бойової техніки, оточили українських бійців у кільце.

«На формуванні першої колони для зеленого коридору нас почали розстрілювати. Окрім того з одного боку була замаскована російська техніка, з іншого – встановленні розтяжки.

Чому це сталося мені важко судити, я не можу відповісти. Це суто підлість росіян, бо вище командування домовилося про цей зелений коридор, вихід наших бійців. Але вийти нам не дали», – відповів, як велить військова посада, підгаєцький комісар Сергій Дзюма.

Тих, кому непощастило прорватися до кукурудзяного поля та врятуватися, росіяни вбили або забрали у полон.

Кілька днів, допоки українська сторона не обміняла наших вояків на російських, у полоні пробув і Сергій Дзюма. Під час подій Іловайського котла він отримав осколкове поранення спини, мав поранення на руці і нозі.

Після обміну полоненими військовий комісар переніс операцію у дніпропетровській лікарні, згодом проходив реабілітацію у Львові.

Але називати події під Іловайськом трагедією відмовляється.

«Це був один із елементів ведення війни. Це був великий досвід і ми тепер знаємо, на що розраховувати», – додав Сергій Дзюма.

Світлана ВАСИЛИШИН

У Тернополі вшанували пам’ять засновника Молодіжного Націоналістичного Конгресу

Близько 33 млн. грн. у Тернополі бракує на зарплату вчителів