Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернопільській облраді бродить привид комунізму і популізму

Депутати Тернопільської обласної ради вважають себе демократами чи націоналістами, сповідують європейські цінності, але декомунізація їх схоже не торкнулася.
молоко111І стосується це насамперед націоналістичної “Свободи”. Щоразу коли потрібно сподобатися виборцям, ця політична сила піднімає питання закупівельних цін на молоко.

Так, на останній сесії Тернопільської облради саме з подачі “Свободи” депутати більшістю голосів прийняли своє чергове молочне звернення.

Обласні парламентарії пропонують уряду встановити мінімальну закупівельну ціну на молоко у розмірі 4 гривні за 1 літр.

Здавалося б усе правильно, адже де таке чувано, що у селян купували молоко по 3 гривні за 1 літр, а в магазині воно коштувало 15 грн?

Але вся біда в тому, що часи недобудованого соціалізму, коли влада контролювала і сама встановлювала ціни, уже минули. В Україні ринкова економіка і місцеві органи влади не мали б займатися регулюванням цін. Тим паче комуністичні методи управління економікою не мали б демонструвати ті, хто гордо називає себе націоналістами.

А якщо вже вирішувати питання закупівельних цін на молоко, тоді варто було б також прийняти звернення до уряду і щодо зменшення податкової бази для переробників молока, зменшення цін на пальне і т. д.

Адже селянин, продаючи свою продукцію переробникам, не платить жодної копійки податку, і не платить жодної копійки за доставку молока. Увесь податковий тягар та усі транспортні витрати (а це збір молока і доставка його на молокозавод, а потім доставка з заводу у магазини) лягає на плечі переробника.

Власне, схожу думку висловив і депутат облради, відомий аграрій Олег Крижовачук. Він пропонував покликати переробників у сесійну залу і заслухати їхню позицію.

Але, схоже, депутати облради не мають намірів так глибоко копати у питаннях економіки. Їм лиш би прийняти красиве звернення та показати виборцям – мовляв, ось як ми вас захищаємо.

У Тернополі п’яний водій загубив свій автомобіль

Аграрії Тернопільщини уже збирають врожай по 100 центнерів з гектара. Але чи відчують це пайовики?