Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільські вузи позбудуться рейтингу і держзамовлення

Нові правила, запроваджені у 2016 році Міністерством освіти і науки, ускладнюють життя і регіональним вузам, і вступникам-відмінникам за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

вступна-кампаніяХоч із високими балами абітурієнти не зможуть отримати державне місце в омріяному, але непопулярному вузі.

Адже тепер найбільше державних місць отримають ті університети, у які намагатимуться вступити більшість абітурієнтів з високими балами ЗНО.

Тож в авторитетні вузи, такі як Львівський національний університет ім. І. Франка чи Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» вступатиме значно більше успішних абітурієнтів, ніж, наприклад, у вузи невеликих обласних центрів.

Відповідно, такі вузи отримають менше фінансування державних місць, а їх рейтинг, як й інших малопопулярних вузів, невпинно падатиме. Такі нововведення боляче вдарять і по окремих тернопільських вузах.

«Окрім нових правил розподілу, кількість державних місць зменшили на 10%, бо на 15% в Україні цього року скоротилася кількість випускників. Держзамовлення у Міносвіти уже сформували і передали у Міністерство фінансів. Але там відповіді про фінансування ще не дали. Тому ми на місцях ще не знаємо точної цифри, скільки студентів зможе отримати державне місце», – пояснив керівник відділу професійної та вищої освіти Володимир Чайковський.

Додамо, вступна кампанія цьогоріч розпочнеться 11 липня і триватиме до 27 липня. Як повідомили в обласному управлінні освіти і науки Тернопільщини, у МОН вирішили, що приймати документи на вступ у виші з 1 липня, як це було раніше, недоцільно.

Більшість абітурієнтів подають електронні заяви на вступ. А зі зменшенням кількості випускників, яке прогнозують і на наступні роки, великих черг до приймальних комісій не буде.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Надал хоче за бюджетні гроші змагатися із командами Суркіса і Ахметова

На Тернопільщині внаслідок ДТП загинув водій іномарки