Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині вже другий день страйкують працівники двох кар’єрів

Вчора і сьогодні, 3 червня, працівники 2 кар’єрів у селах Новосілка і Полупанівка Підволочиського району не працюють і перекривають вивіз вапняку.

каминь (1)Другий тиждень поспіль робітники домагаються підвищення зарплат і покращення умов цієї важкої праці. Окрім того, трудові договори з ними укладають і скасовують кожного місяця, залишаючи жителів Тернопільщини без соціальних гарантій.

Наприклад, у Новосілці контракти з майже всіма працівниками, за винятком бухгалтерів та штатних працівників, розірвали. А в Полупанівці люди якраз укладають договори на червень.

Місцеві активісти розповідають, бунт робочих спричинило різке підняття зарплати штатним працівникам. Тоді як копачі чи ремонтники техніки працюють за копійки. Цю інформацію підтверджують і депутати обласної ради. Зокрема голова тимчасової комісії з вивчення законності надрокористування на Тернопіллі Петро Васько.

«8 грн. 56 коп. за год. це близько 60 грн. в день – це надто малий заробіток. Працівники вимагали, щоб їм оплату підняли на 80%, потім вже погодилися, щоб хоча б на 50%, але генеральний директор видобувної компанії, яка працює у Новосілці і Полупанівці, Володимир Авраменко каже, що може підняти з липня зарплату тільки на 20% і потім ще в листопаді на трохи. Люди на це не погоджуються і далі страйкують».

Поки що на ім’я страйкарів адміністрація кар’єрів виписує догани, декого навіть звільнили. Петро Васько запевняє, що вихід з ситуації все ж є: оскільки ТОВ «Кар’єр Новосілка» належать будівлі і техніка, а надра є державною власністю, а в Полупанівці майно і надра повністю є державними, у разі відмови інвесторів покращити умови праці, голова Скалатської громади може підшукати інших підприємців, які захочуть грати за правилами.

Слід зауважити, що кілька місяців тому про наслідки діяльності Полупанівського кар’єру повідомлялося в Інтернеті. Голова Тернопільської ОДА Степан Барна навіть пообіцяв розібратися в цій ситуації. Та час минув, і як виявляється, у Скалаті проблема не тільки з розбитою вантажівками дорогою, а ще й і з зарплатами працівників кар’єрів.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

 

У Тернополі знову орудує шахрайка, котра знімає з дітей золоті прикраси

Тернопільська поліція допомогла Гансу із Німеччини