Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Коли Почаївську лавру заберуть у московського патріархату УПЦ

54 і 57 присутніх депутатів проголосували за повернення Почаївської лаври до державної власності

Почаев3З таким зверненням депутати обласної ради вернулися до Президента України і Кабміну. Якщо на найвищому рівні рішення буде прийнято, то нашим депутатам доведеться голосувати за повернення Лаври до державної власності знову.

Адже саме цю норму не дотримали у 2003 році представники тодішнього уряду у Тернопільській ОДА, коли передали духовний комплекс у користування УПЦ Московського патріархату без погодження обласної ради.

«Всім відомо, що коли у 2003 році приймалося рішення по лаврі – це робилося без згоди Тернопільської обласної ради, чим порушувався закон. Ми б хотіли, щоб обласна рада поновила роботу контрольної комісії, щодо перевірки законності передачі храмового комплексу представниками Тернопільської ОДА зі спільної власності територіальних громад Кременецького району до сфери управління Держбуду України, тобто в порушення пп. 20 і 32 ч.1 ст. 43 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Потрібно звернутися з цього приводу також до суду», – звернувся до депутатів обласної ради координатор «Самооборони Майдану» на Тернопільщині Іван Ковалик.

Пам’ятка архітектури належала територіальним громадам Кременецького району. Весь комплекс споруд Московському патріархату УПЦ передали незважаючи на те, що це всього лиш 4-та за чисельністю конфесія Тернопільщини та не враховуючи інтереси інших релігійних організацій, історичних аспектів функціонування монастиря у дорадянський період, продовжив Іван Ковалик. І цей договір мав діяти до 1 січня 2052 року і міг продовжитися за згодою сторін. Але тепер, коли перше вольове рішення прийняли на місцевому рівні, громадські активісти сподіваються, що їх підтримає й уряд.

Водночас у «Самообороні Майдану» на Тернопільщині депутатів обласної ради закликали відмовитися від мантри про відсутні кошти на розвиток туристичної інфраструктури. Адже для початку потрібно сповна використовувати туристичний потенціал краю і повертати у власність громади найпривабливіші туристичні об’єкти, зокрема комплекс споруд Почаївської Свято-Успенської лаври.

Бо поки що жодних прибутків від роботи цієї туристичної перлини область не отримує, хоч Києво-Печерська лавра та у Софія Київська функціонують як туристичні об’єкти і відвідувачі сплачують до 50 грн. Також майданівці звертають увагу на самовільну забудову духовної святині, яка на їхню думку, безперечно спотворює історичне обличчя і ставить під загрозу збереження Лаври для наступних поколінь чи включення її до спадщини ЮНЕСКО.

Заслухавши усі аргументи громадських активістів депутати поновили роботу тимчасової контрольної комісії, яка перевірить законність передачі храмового комплексу Почаївської лаври Московському патріархату УПЦ, а також направили звернення до уряду, у якому вимагають повернути Лаврі статус державного заповідника.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Концерт Світлани Лободи попри скандал таки відбувся у Тернополі

Джамала перемогла на Євробаченні і тепер їде з концертом до Тернополя (ВІДЕО)