Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Навіть на порозі епідемії лікувати гепатит на Тернопільщині не можуть – немає коштів

73 тисячі людей зареєстровані в Україні, як хворі на гепатит С. Медики кажуть, ця цифра свідчить про епідемію. За допомогою у лікуванні на Тернопільщині звернулися 464 особи.

пресуха-по-гепатитуОднак, хворих у нашому краї значно більше. Адже не менше 5% усього населення України інфіковані вірусним гепатитом С.

Досі Тернопільщина не отримала за державною програму коштів на медикаменти для хворих вірусними гепатитами. Лікарі кажуть, препарати для хворих життєво необхідні й очікують, що з державного бюджету таки перерахують 1 млн. грн., а це майже вдвічі більше, ніж минулого року.

Та поки що обходитися доводиться коштами, які уже надали з обласної казни, а це 300 тисяч гривень. За них закупили інтерферони для лікування бійців АТО, вакцини від гепатиту В для груп ризику і тест-системи для обстеження вагітних на гепатит В і С.

«Чекаємо на препарати по державній програмі, адже коштів буде в рази більше і ми зможемо пролікувати 34 хворих з області, які потребують такого лікування. Окрім того відгукнувся міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», у якому обіцяють надати собосфувір для 2 тис. осіб, якщо обласна рада виділить кошти на пегільовані інтерферони, які застосовують у лікуванні разом з собосфувіром. Такого лікування офіційно потребує 12 хворих, а ми маємо інтерферони лише для 8 хворих з групи ризику», – повідомила головний спеціаліст-терапевт департаменту охорони здоров’я ТОДА Лариса Матюк.

В обласній держадміністрації підрахували, на лікування одного хворого потрібного 200 тис. грн. Для усіх, хто на офіційному обліку на Тернопіллі – 618 чоловік, потрібно 124 млн. грн. Проте весь бюджет медичної галузі області на 2016 рік всього 1 млн. грн. І за ці кошти потрібно утримувати усі медичні заклади краю, сплачувати за комунальні послуги, заробітну плату лікарям і направляти решту на лікування людей з іншими хворобами.

Хоч небезпека розповсюдження гепатиту С найбільша в Україні сьогодні на фронті, навіть у кваліфікованих медичних закладах виявити інфекцію без спеціального обстеження лікарі не можуть. Разом з тим, з року в рік кількість інфікованих гепатитом С збільшується.

«Ця хвороба підступна, вона маскується під різноманітні інші захворювання і її важко виявити неозброєним оком.  Сьогодні на обліку у нашій області 618 хворих, з них на гепатит С – 464 , а на гепатит В – 111 чоловік. Є і такі, які хворіють на так звану міксінфекцію, коли хвороба поєднала два віруси, і В, і С, їх 43 людини», – розповіла заступник директора – начальник управління фінансово-економічного та програмного забезпечення департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Лідія Чайковська.

Лікарі стверджують, попри небезпеку хвороби, яка вражає печінку і передається навіть при споживанні забруднених продуктів чи води, під час переливання крові, або ж татуюванні, державну соціальну програму діагностики і лікування гепатитів і фінансування таких заходів в Україні затвердили лише у 2013 році.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

У Тернополі невідомий піроман спалив уже 4 автомобілі (ФОТО)

У військову частину Тернополя запрошують 7 музикантів і пропонують по 7000 грн зарплати