Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Ще 10 громад хочуть об’єднатися на Тернопільщині

Першими обєдналися і найбільше – 26 утворили територіальних громад жителі Тернопілля. Однак, адмінреформа охопила всього лиш 30% області і працювати ще є над чим.

Тернопільщина1Ще 16 грудня 2015 року у Кабміні затвердили перспективний план формування територій громад нашої області. У 26 громад об’єдналися 229 тис. жителів Тернопілля з 283 населених пунктів. Але це всього лиш 30% з усієї території області.

Об’єднані громади у 2016 році уже отримали у 2,6 рази більше власних доходів, ніж у 2015 році – 221,7 млн. грн. Окрім того, цьогоріч за постановою Кабміну територіальним громадам Тернопільщини виділили 141,5 млн. грн. субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

«На даний час прийнято проміжні рішення щодо об’єднання близько 10 перспективних громад, які сьогодні готують усі необхідні документи, зокрема із встановлення нових меж. Проте для усіх нових громад області законодавчо ще не врегульовано передачу повноважень щодо розпорядження землями за межами населених пунктів, через що громади не можуть отримувати дохід від оренди землі. Не отримують також сьогодні територіальні громади доходу від адміністративних зборів», – повідомив директор департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження обласної ОДА Володимир Харченко.

Вплинути на невідповідність у законодавстві на всеукраїнському рівні намагаються і в нашій обласній держадміністрації, ствердив посадовець. У нас підготували свої пропозиції, які направлять уряду.                  

Світлана КРИЧКІВСЬКА   

Тернопільські вчителі обурені постійними затримками із виплатою зарплати

Бабусі не бояться патрульної поліції і далі торгують у заборонених місцях (ФОТО)