Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі дали 10,5 мільйонів на ремонт шкіл і заборонили збирати гроші з батьків

Тернопільська міська рада поставила крапку у зборах коштів із батьків школярів

надал-школа1Сьогодні, 2 березня, під час засідання виконавчого комітету було прийнято рішення про виділення із міського бюджету 7 мільйонів гривень на капітальний ремонт приміщень закладів освіти та придбання необхідного обладнання.

Ще 3,5 мільйони гривень виділили на оплату усіх ремонтних робіт у дитсадках та школах.

“Ми виділяємо більше 3,5 мільйона гривень на оплату усіх робіт у дитсадках та школах з тією метою, щоб у батьків перестали збирати гроші на дрібні побутові потреби”. – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Водночас він попередив, що з цього часу буде діяти сувора заборона збору коштів з батьків на будь-які потреби закладів освіти.

Загалом же на галузь освіти сьогодні додатково виділили 18 мільйонів гривень.

Нагадаємо, останнім часом у Тернополі почастішали скарги батьків на постійний збір коштів у закладах освіти.

Ймовірно, що у зв’язку із ускладненням соціально-економічної ситуації, батькам стало важко долучатися до фінансування освітніх потреб.

Щоправда, це питання, яке у міській раді називають добровільними внесками, а батьки – поборами, можна було на місцевому рівні закрити, ще як мінімум рік тому.

У школах Тернополя батьки здають гроші у фонд школи та на ремонт класів.

Місячний внесок у фонд школи становить від 15 до 25 гривень, залежно від навчального закладу. За навчальний рік виходить в межах 135-225 грн. Батьки пільгових категорій звільняються від цього внеску. Решту батьків теж теоретично можуть відмовитися від сплати цих грошей, оскільки внесок вважається благодійним.

Кожна школа за рік назбирує в межах 120-150 тисяч гривень від батьківських внесків. Ці гроші передбачені на ремонт коридорів, заміну вікон і дверей у коридорах, купівлю обладнання  тощо.

У Тернополі 30 шкіл. Відтак, по місту назбирується близько 4 млн. грн. батьківських внесків за навчальний рік.

Також батьки здають внески на ремонт класів, купівлю меблів, обладнання у класи тощо.  Там суми коливаються залежно від рішень батьківських комітетів.

У середньостатистичних школах батьки вкладаються у 250-300 гривень на рік, іноді і менше. Наприклад, в окремих класах цього року обійшлися лише косметичним ремонтом власними силами батьків, а грошей взагалі не збирали, зважаючи на складну економічну ситуацію.

Дуже часто цей пункт витрат майже вдвічі більший, ніж у внесок у фонд школи. Тому по місту загальна сума вийде близько 7 млн. грн., хоча можливо і менше.

Отож, разом вийде близько 11 млн. грн. зібраних з батьків.

Це звичайно грубі підрахунки, але у бюджеті Тернополя можна віднайти такі кошти, щоб поставити крапку у численних скаргах батьків з приводу збору грошей, що власне сьогодні і зробили на виконкомі.

 

 

У зоні АТО загинув колишній працівник Тернопільської міської ради

На селянському городі виявили 6 артилерійських снарядів