Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині деякі училища будуть об’єднувати

Хоч вже сьогодні на фінансування професійно-технічних училищ в області бракує грошей, а студенти і викладачі влаштовують «голодні бунти», ці навчальні заклади на Тернопільщині закривати не будуть.

пикет-уилище4Про ліквідацію професійно-технічних училищ Тернопілля сьогодні питання не піднімають. Водночас навчання дітей уже більше не буде таким, як раніше, адже заклади професійно-технічної освіти реорганізують за профілем.

Поки що посадовці департаменту освіти вивчають, яка є матеріально-технічна база у 17 професійно-технічних училищах області і 6 у Тернополі.

Прийняти рішення, щодо одного чи іншого навчального закладу зможуть лише після вказівок із Міністерства освіти і науки України. Але і тепер у нашому обласному департаменті знають, як можна об’єднати училища.

«У Тернополі ми маємо бачення, що можливо заклади не будуть реорганізовувати, але на два може бути один директор, завідуючий. Якщо все ж об’єднувати, то у нас дотичні Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі із навчальним закладом сфери послуг і туризму. Окрім того, це 4 училище ім. М. Паращука навчає велику кількість будівельників, так як і Центр професійно-технічної освіти. Залишається ще заклад – це училище технології і дизайну, де навчають праці на дереві. Заклад невеликий, ми можемо його об’єднати з будівельниками, або залишити так як є, окремим – усе залежить, що нам ще порадять у Міністерстві освіти», – повідомила директор департаменту освіти і науки обласної держадміністрації Ольга Хома.

Зараз посадовці навідуються до усіх професійно-технічних училищ краю, аби детально вивчити матеріально-технічну базу і дізнатися, який із навчальних закладів варто закрити, або об’єднати з іншим, подібним.

«Кожен заклад повинен мати матеріально-технічну базу, яка б відповідала європейським стандартам. Є заклади, у яких навчають і будівельників, і кухарів, і перукарів. Але ж для цього потрібно мати певні лабораторії, бази. Тому заклади, які готують будівельників, удосконалюватимуть свою технічну базу тільки у цьому напрямку, куплятимуть станки, верстати, різні електроприлади, які потрібні тільки для цієї галузі. Теж саме з іншими закладами. Коли вони удосконалюють свою матеріально-технічну базу – діти мають де практикуватися і зрозуміло що тоді рівень кваліфікованого робітника буде набагато кращий», – повідомила директор департаменту освіти і науки обласної держадміністрації Ольга Хома.

Нагадаю, фінансування професійно-технічних училищ з державного бюджету переклали на обласні центри і територіально об’єднані громади. Цю галузь освіти намагаються реорганізувати на всеукраїнському рівні, аби вона була менш затратна для місцевих бюджетів.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Нова поліція поки що не може здолати стихійну торгівлю у центрі Тернополя (ФОТО)

У Тернополі депутата міськради судитимуть за валютний хабар