Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі батьки масово скаржаться на примусовий збір коштів у школах

????????????????????????????????????

Управління освіти та науки Тернопільської міської ради нагадує, що з 2015 року діє наказ «Про заборону безсистемних та неконтрольованих зборів коштів з батьків».

????????????????????????????????????

Адже в управління надходять телефонні повідомлення та письмові звернення батьків щодо примусового збору коштів в окремих навчальних закладах на проведення різноманітних заходів, придбання меблів, поповнення благодійних фондів та нецільового використання батьківських внесків.

«Наявність таких фактів свідчить про зниження персональної відповідальності керівників навчальних закладів, недостатній контроль з їхнього боку за діяльністю педагогічних працівників. Низька поінформованість батьків щодо ефективності та прозорості використання коштів створює передумови для виникнення негативних явищ в системі освіти, формує негативну суспільну думку щодо фінансових зловживань та корупції у навчальних закладах», – ідеться у наказі.

Відповідно до наказу, заборонено проводити будь-який примусовий збір коштів у вигляді благодійних внесків, зобов’язано педагогічних працівників інформувати керівника закладу про збір коштів у класах (групах), незалежно з чиєї ініціативи він здійснюється, систематично проводити звітування перед батьківською та педагогічною громадськістю про використання благодійних та спонсорських коштів, повідомляє сьогодні, 16 лютого, прес-служба Тернопільської міської ради.

Слід зауважити, що ця заява управління освіти з’явилися після того, як в Інтернет-мережі батьки почали публікувати перші скарги про збір коштів у школах напередодні 8 Березня. Сам же наказ «Про заборону безсистемних та неконтрольованих зборів коштів з батьків» – це документ ні про що. Така собі видимість начебто боротьби із корупцією.  Згідно наказу, заборонено з батьків безсистемно збирати гроші. А системно можна?

Зрозуміло, що галузь освіти перебуває в постійному недофінансуванні і добровільна, наголошуємо – саме добровільна батьківська допомога для покращення матеріально-технічної бази шкіл є дуже доречною.

Однак, збираючи шалені гроші з батьків, бракує прозорості якраз з боку Тернопільської міської ради і управління освіти зокрема, адже якась частина коштів на школи з бюджету міста все ж таки виділяється. Але хто знає, яка школа скільки отримала у минулому році і що за ці гроші зроблено? Де можна знайти інформацію про розподіл коштів по школах на 2016 рік і що за ці гроші планується зробити?

У підсумку виходить, що мерія з міського бюджету виділяє гроші на встановлення, наприклад, нових дверей у школі і з батьків теж збирають гроші на ті ж самі двері. Відповідно, у батьків виникають підозри, що їхні гроші просто вкрали.

А якщо це робилося на умовах 50/50, тобто половина коштів з бюджету, а половина – батьківські, то треба батькам про це говорити і пояснювати, щоб зняти усі домисли і недоречності.

 

 

 

Прийнято рішення про закриття репродуктора ТОВ «Агро-Ланівці» на реконструкцію

У Тернополі пікетували проти уряду Яценюка